NuffnangX

Search This Blog

Daisypath - Anniversary

~ Hey, It's Me! ~

My photo
Petaling Jaya/Gurun, Selangor/Kedah, Malaysia
seorang isteri kepada jejaka kacak (amboi, puji hubby sendiri la plak!), Mama kepada 3 orang anak, macam kembar dah depa bertiga....hihihi....love them so much!

~ My Lovely Friends ~

Wednesday, May 25, 2011

SUDAH TENGOK NURKASIH THE MOVIE!

Terima kasih buat hubby sebab x pernah lupa keinginan aku untuk menonton cerita ini. Sejak filem ni release lagi aku dah sibuk-sibuk beritahu hubby nak sangat tengok cerita ni. Akhirnya, malam semalam dah tercapai.

Sebenarnya aku rancang nak pergi tengok hari Jumaat, tapi disebabkan ada masalah teknikal dengan broadband aku terpaksalah tangguhkan. Aku xdapat nak booking tiket wayang. Masa ni kan baru je release, confirmlah berpusu-pusu yang nak pergi tengok juga.  Bila nak pergi esoknya pula, hubby ada kerja. Bertangguhlah lagi....hehehe....

Semalam balik dari kerja hubby ajak g tengok. Hepi la aku kan. Macam tau-tau ja hasrat hati isterinya ni. Hubby bawa aku ke AS Mall. Menonton di Big Cinema. Macam biasalah hubby akan beli pop corn dan air. Kali ni beli air mineral je. Hubby xbagi minum ais. Aku x sihat lagi. Sementara nak tunggu masa tu, hubby pergi main games dulu. Tiket kami jam 9.45 malam.

Masuk je dalam pangungg, dah ramai duduk dalam tu. Seat memang sangat-sangatlah penuh. Ramai yang ternanti-nantikan filem ni kan. Hubby aku pun nak tengok gak cerita ni. Bila dah mula semua fokus pada filem ni. Memang sangat indah scene filem ni. Cerita pun ok. Filem ni merupakan flashback kisah hidup Nur Amina, Adam dan semua watak-watak yang terlibat. Kisah pengorbanan antara suami isteri. Memang sangat menyentuh hati. Hargailah insan-insan yang kita sayang. Nak tau lebih lanjut korang kena tontonlah filem ni.

Lepas habis wayang kami pun bertolak pulang. Dalam perjalanan tu, hubby bersuara. Tanya aku lapar ke x? Aku pun jawab laparlah gak. Padahal hubby aku ni yang lapar. Konon-konon nak cover la tu..hahaha.... Singgah jap kat kedai makan. Aku makan Keoy Teow Kerang dan Limau Ais, hubby pula makan 10 cucuk sate & Teh Tarik.

Tiba-tiba hubby aku mengadu mulut sakit. Rupanya kena ulser. Patutlah minum air panas....hehehe... Mungkin perubahan cuaca kat sini. Kejap hujan, kejap panas. Memang ramai yang xsihat ni. Sabarlah,sayang.... Nanti ok la balik tu. Jaga kesihatan tu tau.... Love you so much!


Thursday, May 19, 2011

SELAMAT HARI GURU!

Aku tahu ni entri lewat untuk mengucapkan SELAMAT HARI GURU! Banyak benda aku buat sekarang ni memang agak terlewat. Mood untuk mengarang ni kurang sikit. Badan aku rasa x berapa nak sihat. Sejak pindah hari tu selesema aku ni belum ok lagi.

Kita semua tahu tanggal 16 Mei setiap tahun adalah hari khas untuk merai jasa-jasa semua guru. Bila hendak memperkatakan jasa guru ni memang banyak. Dari kita sekolah tabika sampailah sekarang. Ada di antara kita sampai dapat PhD la. Ilmu itu banyak. Tinggal kita untuk memilih untuk belajar atau tidak.

Tanpa mereka kita x boleh membaca waima untuk menulis. Kita belajar untuk menulis, mengenal huruf, mengeja dan seterusnya membaca. Permulaan kita dari menghafal A-Z, sampailah kita boleh mengarang, menjadikan huruf-huruf ni satu cerita. Jasa-jasa kalian memang tidak terhingga. Berapa ramai yang berjaya kerana seorang guru?

Kepada semua warga guru yang telah lama memegang profesion seorang guru, yang dah bersara, yang bakal menjadi warga pendidik dan yang masih menimba ilmu selamat maju jaya untuk kalian. Kalian la pencorak masa depan anak bangsa. Mendidiklah anak bangsa dengan penuh kejujuran dan keikhlasan. Seseungguhnya profesian seorang guru inni sangat mulia. Sampai bila-bila orang akan panggil "CIKGU". Hormatilah profesion yang mulia ini.


SELAMAT HARI GURU!


Wednesday, May 18, 2011

HUTAN LIPUR BUKIT WANG

Salam semua....
Apa aktiviti cuti semalam? Aku pun sebenarnya xde planning apa2 pun dengan hubby. Pagi tu Kak Cik dah call semalam. Nak ajak kami pergi berkelah sekali. Kami berdua on ja. Tapi hubby aku p training badminton dulu la. Tiap kali cuti itulah xtvt hubby aku.

Lepas hubby pergi training, aku kat rumah ni menyinsing lengan menyiapkan bekalan untuk pergi berkelah. Bawa yang simple je. Kak Cik pun dah bawa ayam & ikan untuk dipanggang nanti. Bekalan aku ni hanya untuk tambah-tambah ja.

Kami bertolak berasingan. Kak Cik & family dari Changloon dan aku dari Bkt. Pinang. Tak jauh sangat pun. Sebab x jauh la banyak kali Kak Cik call tapi x sampai-sampai. Orang jauh boleh ja sampai cepat kan. Asal je Kak Cik call hubby aku jawab on the way, padahal kat rumah lagi. Tunggu hubby aku bersiap. Nak rehat dululah. kan baru lepas training badminton.

Dalam jam 1 petang kami sampai di hutan lipur. Memang dah ramai la orang di sana. Kami pun cari port kat bahagian atas. Bahagian bawah ni air keruh sikit. Mungkin sebab hari hujan sejak kebelakangan ni.

Sampai kat port kami, bermulalah pencarian kayu untuk buat unggun api. Nak bakar ayan & ikan yang kami bawa. Echa & Amirah la yang paling seronok. Sampai-sampai ja dah terjun dalam air. Memang cantik kat sini. Tapi air terjun kat sini banyak batu & pacat. Banyak kali Si Pacat  ni nak cuba gigit aku. Nasib baik aku cepat sedar. Terus aku tarik & buang pacat.

Walaupun bergelut dengan Si Pacat, keseronokan xtvt kami tetap tidak terganggu. Hubby macam biasa keja dia memang bakar ayam & ikan. Lepas siap kami pun bermandi-manda sambil makan. Best tau sambil menghirup udara segar lagi nyaman.

Lepas puas bermandi-manda, kami pun bersiap-siap untuk pulang. Tiba-tiba hujan pun turun. Berteduhlah kami kat surau yang ada berhampiran port kami tu. Bila dah reda kami pun tanpa melengahkan masa berjalanlah pulang.

Tiba-tiba Kak Cik ada cadangan lain. Ajak pula berkaraoke. Kami pun menuju ke C Mart dan tentulah di Changloon. Dekat 15 lagu kami pulun habis. Echa & Amirah pun gila karaoke sampai berebut dengan kami mikrofon. Mula-mula Echa x mahu langsung pegang mikrofon sebab mamai baru bangun tido. Bila tengok Amirah syok pegang mikrofon sambil berjoget dia pun mulalah nak pegang juga. Sampai Mama & Abah dia nak nyanyi pun ken berebut mikrofon tu....hehehehe....

Selesai semua kami pun berpecah. Aku dengan Hubby masuk C Mart pergi shopping barang-barang dapur. Kak Cik & famili terus balik ke rumah. Kira-kira kul 8 lebih kami sampai kat rumah. XTVT kali ni pun memang x amik lagsung gambar. Entahlah sekarang ni macam malas ja nak bergambar...hehehe.... Aku hidangkan korang dengan coretan ini je la....Korang cubalah bayangkan...gunakan imaginasi kreatif korang tu....


Wassalam....


Sunday, May 15, 2011

SUASANA BARU

Wah, lama sungguh blog aku ni senyap tanpa berkata-kata. Aku agak sibuk kebelakangan ni. Banyak benda kena diselesaikan. Sejak dah bertukar ni, semua benda dah kena buat sendiri. Kerja rumah sampailah kerja di ofis. Cuba membiasakan diri di tempat baru.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Semakin hari aku dah dapat sesuaikan diri aku sebagai seorang isteri dan pekerja di tempat yang baru. Suasana di sini memang banyak perbezaannya. Kalau dulu awal pagi dah kelam kabut keluar dari rumah menuju ke ofis. Tapi sekarang boleh saja nak melenggang-lenggang kangkung. Perjalanan selalunya sangatlah lancar. Setiap kali perjalanan pula disaji pemandangan sawah yang terbentang luas. Memang sangat nyaman bagi diriku yang lahir saja melihat kesesakan di ibu kota. Rasa ketenangannya di sini.Orang-orang kat sini pun semuanya ramah dan mesra. Walaupun xramai sangat tapi semuanya rasa macam keluarga.

Bila di rumah pula, selalu je kena tinggal. Hubby aku selalu saja ada kerja. Tapi bila masing-masing free kami akan menghabiskan masa bersiar-siar atau balik ke SP @ masuk UUM. Biasanya waktu cuti je aku masak. Hubby aku jarang dapat makan kat rumah. Nak tak nak aku kena biasakan diri dengan keadaan seperti ini. InsyaAllah, semuanya akan berjalan lancar.

Minggu lepas baru je siap kemaskan rumah kami. Kebetulan Mak & Abah serta Dik Jai datang ke rumah, ramailah sikit dapat membantu. Mak la yang paling ecxited. Banyak barang-barang kat rumah tu mak tolong sponsor. Terharu sangat. Maklumlah baru nak bina hidup banyaklah kekurangan kat rumah tu. Sampai demam la aku. Aku ni bukan boleh sangat kalau kena habuk. Mesti kena selesema lepas tu. Dua hari gak aku x sihat. Akhirnya siap la rumah kami tu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...