NuffnangX

Search This Blog

Daisypath - Anniversary

~ Hey, It's Me! ~

My photo
Petaling Jaya/Gurun, Selangor/Kedah, Malaysia
seorang isteri kepada jejaka kacak (amboi, puji hubby sendiri la plak!), Mama kepada 3 orang anak, macam kembar dah depa bertiga....hihihi....love them so much!

~ My Lovely Friends ~

Saturday, September 25, 2010

JALAN-JALAN CARI MAKAN

Sebenarnya dah lama gak plan utk mkn bersama-sama kengkawan ni..sejak majlis berbuka puasa hari itu lagi.  Bermulanya apabila aku & kengkawan menghantar Cik Jue balik ke Bangi.  Sepanjang perjalanan tu banyaklah yang kami dok sembangkan. Macam-macam topik sampailah terkeluar tempat makan yang best. Cerita Cik Jue tu disokong kuat oleh Cik Tip. Apa lagi aku dengan Ijan pun teringin sangatlah nk mencuba nasi Pak Arab ni kan.   Nama restoran ni ialah Saba Restaurant....menghidangkan semua jenis masakan Arab. Semalam kami cuba Chicken Roasted, Kebab dan Puding. Perubahan pasa selera kami nilah. Selalu kita makan yang agak berempah, penuh dengan kuah. Masakan Arab ni lak agak kering. Xde kuah, rempah yg digunakan pn xdelah terasa kuat sgt. Sesuailah untuk orang2 yg menjaga kesihatan tetapi masih mengekalkan rasa sedap tu. Masing-masing menjilat jarilah semalam. Licin......hehehe...tambah lak ada orang belanja.... Korang leh lah cuba lak masakan kat sana. Sesekali kita ubah selera kn. Malaysia penuh dengan makanan yang sedap-sedap. Boleh kata nak makan makanan dari negara mana pn xpayah susah-susah nk p tempah tiket flight la. Cari jela kat sini. Rajin dengan x rajin je la nk mencari. Korang leh la tgk gambar-gambar kat bawah ni ye....








Monday, September 20, 2010

DIARI RAYA 2010

Lepas seminggu bercuti barula nk update pasal raya kan...hehehe...almaklumlah byk sgt kerja nk dibuat time raya ni...tolong mak masak...yela nk menjamu tetamu yg bertandang kat rumah....tahun ni persiapan mmg sgt2 la simple...buat biskut raya 2 jenis je...yg len sume tunjuk je la. Sume agak sibuk...sampai baju raya ak pn terlupa nk p tempah. Sedar2 lg seminggu nk raya. Aku pkai je la baju yg jarang aku pakai kan...hehehe...ak btolak ke kg halaman pg 9hb....sampai2 je berkerah tenaga membantu sepupu2 ku yg lain cucuk sate....Sate ni adalah makanan wajib famili aku time raya. Kalau xde macam lain je raya. Tahun ni wat skit je. Masing2 dah xlarat sebab banyak lg keje yg perlu dibereskan. Nenek aku mmg dah xlarat nk mengemas rumahnya. Jadi cucu2 dia balik memang kena kemas seluruh rumah dari pagi sampailah time nak berbuka mmg sume bekerja keras. Malam pula bermulalah operasi bermain mercun...depan rumah nenek aku ja...tahun ni ramai yag xblik kawasan rumah nenek aku agak sunyi. Cucu2 ni je la yang memeriahkan suasana.

1 Syawal.... biasalah masing2 berebut bilik mandi...walaupun rumah nenek aku ada 2 bilik mandi...hehehe...pagi raya thn ni hujan lebat la plak. hujan rahmat di pagi Syawal. Apabila sume dah bersiap xtvt bermaafan, snap pic n bagi duit raya...time ni budak2 la yg seronok....masing2 dok mengumpul sampul hijau tu..Biasanya first raya kami akan menunggu orang datang beraya dan time petang barulah kami konvoi raya...g umah Pak Uda...lepas tu g mkn kat kedai makan di Tg. Malim...smpai 7 mejalah kami conquer...hahaha....Pulanglah kami dengan perut yg kekenyangan....

2 Syawal....kami lak beraya....operasi ni start dari tghari smpai la ptg....g umh Pak Long n Cik Melah...makan sakan la kami...petang tu ada yg sambung beraya...aku lak balik umah nenek dah penat sgt. Malam tu mkn malam nasi lemak hasil air tangan Kak Lily...tgh sedap2 makan...ada lak jiran dtg beraya...mmg langkah kanan la...mereka pn join la mkn bersama2 kami..

3 Syawal lak meneruskan plan kami menuju ke Hot Spring Sg. Bklah di Sungkai...bermandi-mandalah kami. Konon2nya nk bertolak pg...kekeke...setelah selesai menyiapkan sume bekalan tghari barulah kami bertolak...perjalanan memakan masa 1 jam ja pn...sebab tu sume pakat rileks ja...hahaha...sampai je kami p melantak dulu...sebab bekalan kami tu xleh bawa masuk..kami mkn secara berjemaah di parking keta yg panas tu...siap berlapik tikar lagi...mmg betul2 berkelah la...Lepas beli tiket kami masuklah...rupanya arini sume bekalan leh bawa masuk...depa siap bawa wat BBQ lagi...sgtlah rugi kami xbawa bekalan makanan kami tu...siap leh parking keta masuk dalam lagi....napalah depa xhabaq mai awal2...dah la bawa nenek ak...nasib bek nenek ak masih kuat lg....hihihi...mandi sakan la sume kn...nenek ak siap leh kuak lentang & mcm2 kuak lagilah...kekeke...Setelah puas kami pn bersiap2 mengemas & bertukar baju seterusnya pulang. Tapi kepulangan kali ini dengan destinasi yg berbeza...masing2 dah nk pulang kn...aku lak singgah hantar nenek dulu...kemas ckit umah nenek & pulang semula ke TM....

6 Syawal...sekali lagi kami berkumpul...destinasi kali ni raya di kwsn KL...rumah pertama di tuju ialah rumah Pak Usu di Bdr Bkt Mahkota....rumah ni selalu menjadi ranking 1 time serbuan raya kami....menu tahun ni nasi lemak...perrgghhh...mmg sedap masakan Mak Usu...yg kelakarnya dalam xlarat tu leh lak Mak Usu aku xperasan dia dah wat 11 jenis biskut raya...dahsyat sungguh...hahaha...lepas tu ke rumah Kak Lily di Cheras...menu kali ni lak Steamboat Tom Yam...rumah ni mmg selalu menghidangkan menu yg kreatif...kali ni siap ada Kek Besday Upin &  Ipin khas untuk yg lahir bulan September. Agak lama kami bertapa di rumah Kak Lily. Destinasi seterusnya ke rumah Cik Musa...kali ni ada kuih raya je...sebab Cik Kiah dah koje...time sampai pn Cik Kiah baru balik dari shift koje...staff nurse la kan...tahun ni pn famili Cik Musa aku xsempat beraya bersama kami. Kami datang ni lehla berjumpa kan. Lepas tu menuju ke rumah Kak Lini kat TTDI....menu kali ni dah ringan2 ckit...yelah dah masuk time petang...perut pn dah makin penuh....lepas tu menuju ke Kg. Lindungan ke rumah Mak Anjang....makan laksa hasil air tangan Kak Ty...sampai 2 kali ak terjah...padahal perut dah penuh sgt tu...ikut nafsu tol la...hehehe...lepak umah Mak Anjang pn memang sgt la lama...nk bg perut ni selesa ckit setelah masuk segala makanan. Kemudian menuju ke rumah Mak Teh...ada kejadian yg sgtla seram aka lawak....rumah Mak Teh kat Flat Desa Mentari...punyalah ramai menunggu nak naik lif...setelah bosan menunggu separuh dari kami wat keputusan nek tangga. Tingkat 10 tu...kami gagahkan jua...sampai je tingkat 10 terus kami cari air & bantai capati....hahaha...geng nek lif lak mengalami kejadian seram di dlm lif...sebabnya dah nek tingkat 1 leh lak lif turun balik ke tingkat bawah semula...kecut perut depa dalam tu....nasib bek sume xde pe2...cume terkejut dan tergamam seketika....hikhikhik...Sume dah nk pecah perut lak bila cerita semula kejadian tu....kahkahkahkah.....last sekali depa mai rumah aku...hidangan plg ringkas sebab sume dah mengantuk & keletihan...hehehe...tiap2 tahun rumah aku mmg destinasi last...rasanya thn depan kita kena tukar kot plan kita ni....hihihi...

7 Syawal....dari pagi sampai la petang rumah ku di datangi tetamu....xsempat nk beli pe2 pn...kuih raya la menjadi hidangan....kedai plak tutup lagi...malam plak menghadirkan diri ke Open House Ariel di TLJ...manager futsal team OSOI ...dah byk kali dia mesej suruh aku mai...akhirnya jam 9 mlm aku sampai umah ko kan...hehehe...team OSOI ni ditubuhkan hasil group Reunion Batch 86 kami....aku g dgn Ijan & Wirda...rupa2nya Presiden kami n Jijoy pn baru nk mai...yela masing2 sdg sibuk kan...Kami je la yg ada...geng2 len dah mai petang...

8 Syawal.... Aku dgn en tunang, Abah,  Cik Dolah & Cik Piee g umah Pendaftar Nikah utk sign borang nikah kami...lepas selesai ingat nk g terus antar kat JAIS..alih2 ustaz tu cakap depa xwat ari jumaat...kenala tunggu ari len...adeh...ingat dah leh legalah kan borang dah settle...hehehe...kena tggu la gak...Lepas balik ke rumah en tunang & famili ku menghantar Abah g antar surat SOCSO kat PJ...dah selesai en tunang belanja makan KFC....thanks en tunang kemudian menghantar adik aku ke tempat keje..en tunang balik ke rumah abangnya Pak Din....malam lak dtg semula membawa barang2 yg kami beli kat Pdg besar aritu serta kad kawin yg telah siap...lepas ni leh la edarkn kat korangkan...hehehe...tggu je ok...depa mai 2 keta...lepas tu kami p singgah Mydin USJ, Subang...beli barang2 n shopping....balik je terdengar plak kisah kejayaan jiran2 aku menangkap toyol yg berlegar2 di kwsan umah aku tu...ada gak orang yg tamak  & malas ni kan..bahaya sungguh org2 macam ni...

9-10 Syawal...keje membantu mak di dapur sepanjang hari...letih xhengat menjamu kawan2 adik serta sedara mara ku beraya di rumah...mak aku siap bertukar2 menu lah...kejap masak bihun goreng, mee goreng, nasi himpit & sambal tumis serta lontong dan juga nasi tomato...aku pun kekenyangan gakla...akibat kesibukan tersebut. aku xdpt la nak bertandang ke rumah kgkwan ku yg open house time ni...sorry korang aku memang sgt sibuk minggu ni...mybe next week lehla memulakan operasi serbuan kat umah korang..

Panjang lebar cite raya aku ni kan....hahaha...memang x menang tangan lah melayan tetamu kali ni...smpai kuih raya aku pn mmg dah licin...enjoy korang punya raya ok...nk mai umh calling2 la aku....hehehe.....

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

Saturday, September 4, 2010

IFTAR aka MERDEKA aka NAK RAYA......

Banyak tol aka kat tajuk entri aku ni kn....hehehe... Sebenarnya aku nk cite pasal Iftar geng-geng time sek aku dulu. Kami plan event ni sejak balik dari Pangkor hari tu lagi dan disebabkan kengkangan masa serta kesibukan kerjaya masing-masing berjaya jugalah kami adakan event ni. Tanggal 31 Ogos 2010 (bersamaan 21 Ramadhan 1431 Hijrah) bertempat di Hotel Peninsula Residence, Damansara, Kuala Lumpur terhasillah satu pertemuan secara empat mata bebudak Reunion86 - SMKTM 2003 dan SKTM 1998. Kami pergi pun konvoi ramai-ramai dalam 7 keta, seramai 27 orang kesemuanya. Ramaikan....mmg xdisangka-sangka berjaya juga mengumpulkan mereka semua. Kami berkumpul kat depan SKTM (sekolah rendah kami dulu)...banyaklah gmbar yang kami sempat snap. Tengok pagar sekolah tu terasa rindu lak zaman sek dulu. Sebelum bertolak operasi mengumpul duit bufet kami yang dihandle oleh Mama Ijan (mmg bab kutip untung kerja dia) hehehe.... Time kat pagar sek tu kami mmg menjadi perhatian manusia yang lalu lalang kat tepi jalan, maklumlah sume cantik & hensem belaka berpakaian tradisional Melayu. Sume berpakaian mengikut tema kami iaitu Kemerdekaan...mmg sgt ekslusif smpaikan ada yg memakai baju Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan kita yg ke 53. Masing-masing pasang bodyla....hehehe. Tepat jam 1830 kami bertolak ke hotel. Jejak je kaki bermula aksi-aksi pose. Kebetulan time tu mmg group kami je yg ramai kat sana...tempat ni dah jadi kami yg punya...hahahha....Lepas je azan kami berbuka sambil pose la kn...tu mmg faveret sume orang. Mana-mana program pn asal ada je kamera yg menghala ke muka automatik ada je pose yg menarik oleh tuan pnya badan...kekeke...nak berterima kasih kepada sume photographer kita terutamanya Amir, Imran, Yaya, Aini, Jay Jay, Wirda dan yg lain-lain...korang mmg best. xjemu2 merakam wajah-wajah fotogenik kami kan....hehehe....Lepas je sume selesai XTVT seterusnya bertolak balik la. Tapi aku, Ijan, Cik Tip & Tasha (kami 1 keta) kena bertolak ke Bangi menghantar tuan puteri Cik Jue pulang ke istananya....hehehe...dahla Cik Jue bawa kami ikut jalan lama....mmg sgt gelap... masing-masing dah kecut perut sebenarnya. Tapi gelak ketawa tetap adala kan...mana leh tinggal...tambah lak time nak masuk kwsan perumahan, Cik Jue leh plak bgtau sebelah kami ni kwsan perkuburan...biasalah Cik Jue dgn ayat penyatanya..mmg selamba la dia....lepas Cik Jue selamat smpai kami lak meneruskan perjalanan tapi kali ni ikut highway la...hehehe...dah masing-masing kecut perut tapi leh lak start cite2 misteri ni....mmg gila-gila la dorang ni...hahaha....leh bikin pecah perut la kgkwn aku ni...hahahahaaha....Itulah cite aku kali ni...korang tgkla gmbar-ganbar kat bawah ni ye...hehehe....


nilah bufet kami....

hotel santapan kami....

pose dulu....

depan pagar sek kami....


wajah2 ceria...

muka2 kekenyangan....


the girlz....

sukanya....

wah....ramainya....

kat lobi hotel...

aksi spontan....

iftar aka merdeka aka nk raya...



Dikesempatan ni juga nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN. Mohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang menulis entri ni ada yg menyinggung perasaan atau terkasar bahasa. Berhati- hati di jalan raya dalam keghairahan kita sume nk balik beraya ni pastikan rumah kita dalam keadaan yang selamat dan kenderaan telah diservis. Selamat pulang ke kampung halaman.....jangan lupa laporkan kepada balai polis berdekatan atau RAKANCOP.....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...