NuffnangX

Search This Blog

Daisypath - Anniversary

~ Hey, It's Me! ~

My photo
Petaling Jaya/Gurun, Selangor/Kedah, Malaysia
seorang isteri kepada jejaka kacak (amboi, puji hubby sendiri la plak!), Mama kepada 3 orang anak, macam kembar dah depa bertiga....hihihi....love them so much!

~ My Lovely Friends ~

Wednesday, December 31, 2014

SELAMAT TINGGAL 2014


Salam semua,

Hari ni 31.12.2014
hari terakhir kita berada dalam tahun 2014
esok bermulanya episod baru kita semua
bermulanya kehidupan kita untuk tahun 2015.

Tahun ni penuh dengan pelbagai dugaan
bagi kita semua kan
macam-macam yang jadi kat negara kita 
Semoga tahun 2015 memberikan sinar yang lebih cerah
untuk kita semua


Bagi famili aku pun sama
banyak dugaan buat famili kami
pelbagai rentetan yang berlaku 
dalam famili 
sebagai pengajaran untuk kami sekeluarga




Bermulanya cerita
dengan kehadiran 
anakanda kami yang ke3
seorang puteri
kehadiran yang tidak dijangka
Alhamdulillah rezeki kami
menerima puteri yang sangat comel
Alhamdulillah sekarang dah menginjak 
ke 7 bulan ++ dikurniakan anakanda kami
kesihatan yang bagus dan dipermudahkan
kami menjaga ketiga2 anakanda kami





Dalam bulan yang sama juga 
merupakan pernikahan dan majlis resepsi
adinda aku yang ke2
sayangnya kami 1 famili xdpt nak bersama
aku telah melahirkan puteri kami
jadi hanya mak abah aku n adik aku
bersama-sama saudara-mara yang lain
pergi menghantar rombongan pengantin di Johor
aku hanya sempat menghantar
rombongan merisik dan pertunangan adinda aku sahaja
jadilah kan
InsyaAllah dijangka bulan Mac 2015 akan lahirlah 
seorang cucu ke4 dalam famili aku
semoga semuanya akan dipermudahkan.


Bulan September
bermula kembali rutin sebagai penjawat awam
setelah cuti bersalin selama 3 bulan
aku dapat pula panggilan kursus di PLKM Melaka.
terasa ralat juga nak meninggalkan anak
yang masih kecil masa tu
tapi aku kuatkan semangat jugak
bersama sokongan seorang suami
Malam pertama tinggalkan anak
hati xtenteram sangat
dapat plak panggilan
si kecil xmo nak tido
ikutkan hati ni nak patah balik ja
nasib baik esoknya si kecil dah ok sikit
tapi alhamdulillah aku hadir kursus 
tersebut dengan jayanya
Jumpa kawn-kawan lama
masa duduk di HQ dulu
terubat sikit kerinduan tu kan



Bulan ini juga kami telah kehilangan
seorang abang
kehilangan yang tidak diduga
rasa macam xpercaya
perjalanan kami aritu
dari KL ke Kedah
merupakan perjalanan terakhir kami 
bersama arwah Cik Ad
Ya Allah tempatkanlah arwah 
dikalangan orang-orang yang beriman..

gambar raya terakhir bersama arwah


Tahun ni
memang tiada sebarang aktiviti
Famili Day yang dirancang
sebagaimana tahun sebelumnya
orang kata xda feel nak p mana-mana
hanya my MIL, FIL, 2 orang anak menakan
anak2 arwah Abg Mie 
yang berangkat ke Sabah
untuk menyelesaikan semua urusan 
arwan Cik Ad di sana.
Kita hanya merancang 
Allah pula Maha Menentukan.

Xde plan Famili Day
xbermakna kami xbawa ank-anak p mana-mana
hanya meronda dalam Kedah sajalah
Kebetulan adik aku yang bongsu
mai bersama-sama kengkawan dia dari KL
sempatlah pusing-pusing bandaraya Alor Setar
kami p Pameran Petrosains Dinotrek 2 di Balai Seni, Alor Setar
bawa depa p makan Laksa Teluk Kuchai 
dan singgah cuci mata Aeon Big yang 
kebetulan baru je buka 







Bulan Disember juga
berlaku peristiwa paling mengejutkan
di taman kami
berlaku letupan bom 
kejadian yang xpernah
disangka-sangka akan berlaku
Kejadian yang sangat tragik
mengakibatkan hilangnya
nyawa dan harta benda
takziah kepada semua mangsa.


Segala yang berlaku dalam hidup kita ni pasti ada hikmahmya.  Allah x akan menguji hambanya jika kita xmampu menghadapi ujianNya.  Hanya pada Mu tempat kami berserah Ya Allah...Hanya pada Mu....


Semoga tahun 2015 kita diberi sinar baru...untuk lebih tabah menghadapi dugaan, ujian dan cabaran dari Allah ini...amin...


GERIMIS MENGUNDANG- SLAM




Kusangkakan panas berpanjangan
Rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang
Dalam tak sedar ku kebasahan

Pernah juga kau pinta perpisahan
Aku sangkakan itu hanyalah gurauan
Nyata kau serius dalam senyuman

Chorus
Bukan sekejap denganmu
Bukan mainan hasratku
Engkau pun tahu niatku
Tulus dan suci
Senang benar kau ucapkan
Kau anggap itu suratan
Sikit pun riak wajahmu
Tiada terkilan

Hanya aku separuh nyawa
Menahan sebak di dada

Sedangkan kau bersahaja

Berlalu tanpa kata
Terasa diri amat terhina kau lakukan
Terasa diri amat terhina kau lakukan

Ulang Chorus
Sia-sia kukorban selama ini
Jika kasihku, jika hatiku
Kau guris oh oh oh…
Dalam tak sedar ku menangis





P/S : 
Xtaula kenapa...bila dengar lagu ni rasa syok ja..padahal lagu sedih ni...
aku memang peminat lagu-lagu kumpulan Slam ni
sampai arini aku hafal lirik lagu depa
terkesan dalam hati kot kan
sesuai la plak dengan dugaan yang kita hadapi sebagai penutup tahun 2014 ni...







Thursday, November 20, 2014

SAAT DIIJABKABUL : 4 TAHUN SUDAH!


Salam semua,


Alhamdulillah genap 4 tahun usia perkahwinan kami hari ni.
Dikurniakan 3 orang cahaya mata
2 puteri dan 1 putera
penyeri rumahtangga kami.

Hadiah ulangtahun dah dpt semalam
mr. Hubby siap2 bg lepas blik keja
suruh try ja
tp xckp pun tu hadiah
kikiki...

Kan aku dah cakap
surprise mr. Hubby
memang lain daripada yang lain
Xdijangka dapat hadiah 
Terima kasih, sayang!

Terima kasih jadikan ma tulang rusuk kiri kamu!
Moga berjumpa kita di sana nanti
menjadi bidadari utk B di sana juga..
amin...





Tuesday, November 18, 2014

Dengarlah Bintang Hatiku - Demeises



Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karna bagiku engkaulah nyawaku

Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh

Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Kerna bagiku engkaulah nyawaku



Sunday, November 16, 2014

XTVT TAMAN : KACAU BUBUR ASYURA

Salam semua,

Semalam geng-geng taman
selesai buat projek
kacau bubur asyura

Semuanya bermula daripada
whatsupp geng Super Ladies
masing-masing dok teringin
nak buat bubur asyura ni

Alhamdulillah semuanya dah selesai
aku xdapat join pun
hantar wakil ja
Mr. Hubby je la yg p mengacaunya pun

Ok pic2 ni semua
daripada whatsupp Super Ladies




Inilah hasil daripada 
kacauan kaum bapa
Geng Super Ladies
beli barang n prepare bahan-bahan
sedap baq hang!





PROJEK HOMEMADE AISKRIM


Salam semua,
Selamat berhujung minggu..
tapi org Kedah
dah mula kerja arini....

Kali ni nak habaq kat angpa
minggu ni 
xmembaking tapi
buat aiskrim homemade ja
asalnya request daripada 
Kakak Bambam

tapi Mamanya asyik hold ja kan
buat2 sibuk
tapi balik kerja
ari Khamis Mr. Hubby dah siap beli brg2

Mr. Hubby kalau nk request apa2
memang dia study dulu
brg apa yg nak beli
apa gunanya brg tu....

Sebabkn bahan2 pun dah sedia ada
malam Jumaat tu
mulakan projek
xsusah mana pun
kali ni plak guna produk
TEPUNG KEK SEGERA FARIN
lagilah senang

sebelum2 ni aku guna
resipi guna coffemate
guna pakai resipi yang simple2 ja
sesuai dgn bajet
hihihi

Nila hasilnya.....
Ice cream Strawberry with Chocolate Chip
yummy3x...










Sunday, November 9, 2014

KEK COKLAT LEMBAP MELELEH!



Salam semua,


Malam semalam berkobar-kobar
hati ni nak membaking kek..
tambah pulak
Kakak Bambam
selalu je request nak makan kek

Kebetulan minggu ni
xda nak ke mana-mana
jadi projek membaking pun on la...


Tapi projek ni
dimulakan bila
anak2 semua dah tido
hanya ditemani Mr. Hubby
aku pun kasi gerak projek....

Meh kita cuci mata
dengan projek
KEK COKLAT LEMBAP MELELEH
di kala hening malam...

Hasil projek
telah di rasa oleh
rakan-rakan ofis
pengasuh anak-anak aku...












Sunday, November 2, 2014

MY BISNES : TEPUNG KEK SEGERA FARIN

Salam semua,

Kita dah masuk bulan November pun kan...
Sekejap ja masa kita berlalu...
Xda apa sangat aku nak cerita ni...
Bulan ni bulan cinta untuk kami...
hihihi..
Yang tu nantilah kita cita ya...
Surprise pe la nak buat kali ni
selalu ja xmenjadi...
Korang semua ada idea?
Mai kongsi dengan ceq...
hihihi...



Ok kali ni nak bgtau kat angpa semua
Stok tepung kek segera sudah kembali semula
sesiapa yang nk order tu 
macam biasalah
mai pm/whtsup/wechat kat no aku ye
0192892316
korang nk emel pun boleh ja 
norzaimahnasir@gmail.com
xpun leh tgk page aku yang xseberapa tu
https://www.facebook.com/SZFamili/

Kali ni ada produk baru
Mai kita tengok senarai ya

KEK CHEESE LELEH PERISA PANDAN
KEK CHEESE LELEH PERISA STRAWBERI
KEK CHEESE LELEH PERISA TIRAMISU
KEK CHEESE LELEH PERISA COKLAT
BROWNIES COKLAT
KEK PELANGI/RAINBOW

Dah tu angpa semua
apa tunggu lagi
cepat2 order ya
sebelum kehabisan stok pulak
rugi tau xcuba
sekali cuba berkali2 nak cuba...

Korang order 10 pek ke atas 
boleh bagi harga borong...
Yang dok area Gurun/SP
nak COD pun boleh
kami kat Gurun ja....
hihihi...



Thursday, October 30, 2014

CARA MENANGANI STRESS

Mari kita berkongsi ilmu... 
Dah lama sebenarnya...
aku pun dah xingat masa bila 
ceramah ni diadakan...
jom layan...


10B

1. Bertenang
2. Bernafas secara dalam
3. Berkata 'relakslah' / tidak mengapa
4. Beribadat
5. Bercakap dengan seseorang
6. Berurut
7. Berehat dengan muzik
8. Beriadah
9. Bersenam
10. Berfikiran positif

Selamat Beramal semua...



Wednesday, October 15, 2014

BISNES! BISNES!





ni testimoni daripada tuan blog
sempat snap pic yg ni ja
semua dah kena lahap
hikhikhik...


Salam semua,

Korang mesti suka makan kek kan?
Meleleh ayaq liur tgk org post gmbr kek
dengan hiasan superb mengancam...
Mesti ada kemahuan nak buat sendiri kan
Nak bagi famili kita rasa air tangan kita kan...

Xde masalah dah sekarang
x payah takut kalau kek xmenjadi
Penyelesaiannya.....


TEPUNG KEK SEGERA FARIN

Xpayah fikir dah
kek xmenjadi 
kek x gebu
rasa kek xmenepati piawaian

Sebab bahan2 dalam pek ni
dah siap disukat 
tinggal masukkan 
bahan-bahan basah ja...
cara-cara nk buat pun
ada kat depan pek tu
follow ja...

kalau nak rasa 
meh pm/call/sms/whtsup/ we chat
kat saya ye.... 0192892316
emel pun boleh
norzaimahnasir@gmail.com





 









Jangan malu2 nk order ye....





Sunday, September 21, 2014

PERGIMU TAK KEMBALI!



Salam semua,


Tanggal 7 September 2014
merupakan detik terakhir
pertemuan kami bersama 
Arwah Shahir aka Cik Ad
Kehilangan yang tidak terduga

5 September 2014
kami bertolak sama-sama
dari KL ke Kedah
Aku baru habis kursus di Melaka
arwah pulak baru pulang dari Tawau

Allah lebih menyayangimu, Abang!
Moga tenang rohmu di sana!
Innalilahiwainnalilahirojiun....

Al-Fatihah

1979 - 2014


Tinggal kenangan - Perkahwinan Syafwan 2013
Arwah berdiri keempat dari kiri








Wednesday, August 27, 2014

REUNION KOT!

Salam semua,

Minggu depan aku akan menghadiri kursus yang dianjurkan oleh HQ kat PJ sana.  Tapi kursus ni akan diadakan nun di selatan sana, kat Melaka.

Lama dah aku x berkursus ni.  Sepatutnya sebelum bersalin kena attend 1 kursus, tapi xde rezeki aku dah bersalin dulu. Kali ni aku bersalin awal 3 minggu.   Baby nak Mama dia beraya dengan tenang...hihihi...

Kursus aku bermula 3 September ni.  Tapi aku cadang nak balik rumah Mak aku kat PJ dulu.  HQ aku pun memanglah kat PJ pun. 15 minit je perjalanan dari rumah aku.  Tapi punyalah sesak nak keluar dari kawasan rumah aku tu.  Boleh jadi 1 jam baru sampai tau.

Kursus yang akan aku hadiri ni pesertanya terdiri daripada geng-geng lama aku kat HQ dulu.  Kiranya kursus ni macam reunion untuk kamilah.  Dulu ada yang belum kahwin sekarang semakin besar famili masing-masing. Alhamdulillah....

Dalam dok teruja ni hati ni terasa 1 kesedihan jugak.  Nak kena tinggal anak-anak yang bertiga tu.  Adik baru je 3 bulan lebih. 2, 3 arini ni pun Kakak & Abang nak tido mesti Mama kena dok tengah-tengah depa. Macam tau-tau ja Mama nak kena outstation lama.  Aku xbimbang sangat Mr. Hubby jaga 3 beradik ni.  Memang dia dah biasa handle anak-anak, tapi risau la jugak sebab lama sangat aku nak p sana ni.  Harap-harapnya semuanya Allah permudahkanlah...amin..

Bye2 anak2 Mama
Sabtu minggu depan baru  kita berjumpa semula ya...
Belum pergi lagi dah rasa rindu sangat ni...
hihihihi...





Tuesday, August 26, 2014

PROJEK FAMILI 2013 : LUMUT, PERAK

Salam semua,


Dah lama x up entri......agak sibuk dengan anak-anak.
Masing-masing pun baru je sihat setelah dilanda demam secara berjemaah.

Sekarang ni dah musim cuti sekolah kan. Aktiviti yang paling syok bagi anak-anak ni haruslah pergi bercuti!  Anak-anak aku x pandai lagilah nk minta p bercuti ni....kecik lagi masing-masing.  Tapi sampai sana hepi sungguh tambah-tambah Kakak Bambam.

Kami bertolak dari KKM pada pagi 29 November 2013.  Destinasi pertama kami singgah ialah rumah Pak Su Bidin di Ipoh.   Kat sini ambil kesempatan untuk berehat.  Kira-kira 3 petang baru bertolak ke Lumut.

Projek Manager dah booking 2 chalet untuk kami di Coral Fishing Resort.  Lepas check -in apa lagi bersantap la dulu.  Masing-masing dah kebulur. Keluarkan dululah bekalan yang memang siap dah dibawa tu....hehehe

Lepas dah kenyang, bawa masuk barang-barang ke bilik masing-masing.  Kemudian apa lagi,  amik joran la p memancing. My MIL dapat angkat ikan kerapu tau!heheehe...... Tempat ni sesuai untuk pemancing-pemancing tegar.

Malam tu aktiviti BBQ pun bermula.  Mula agak lewat sebab hujan.  Alhamdulillah sekejap je hujan.  Lepas tu sesi bakar-membakar ni menjadi meriah.

Lepas semua dah kekenyangan, menyembang xhengat dunia. My Hubby n anak-anak dah lama bermimpi. My Hubby pun xberapa nak sihat. Tu yang cepat je masuk tido. Kalau x xde makna la dia masuk tido awal.

Penginapan kami - Coral Fishing Resort, Lumut. Perak




otw balik singgah dulu makan durian

Separuh daripada famili kami

Family Kak Da

Cik Ad & Pak Uda

Family tuan blog
Persinggahan terakhir - Menara Condong







Monday, August 25, 2014

PUTERI KECIL KAMI


Hari ke-2 - tunggu Abah sampai nak balik rumah



Wajah siapakah ini?
Nak bagitau korang la ni
Si kecil ini merupakan
anak ke-3 kami
puteri ke-2

Puteri kami dilahirkan pada 18 Mei 2014
di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani, Kedah
Alhamdulillah aku bersalin secara normal

Kehadiran puteri kecil ni
disedari agak lewat sebenarnya
Aku sendiri xsedar
aku sedang mengandung


Sampailah ramai yang menegur
aku nampak lain sangat
bila dah ramai yang bercakap
try p check up
sekali doc scan
dah membesar dia 

Ramai yang xpercaya
aku xsedar aku dah mengandung
Orang kata dah memang rezeki kami
kebetulan aku pun aktif
join xtvt ofis aku ni
dengan permainan
yang memerlukan kekuatan fizikal
Alhamdulillah puteri kecil kami
sangat cekal

Bersalin kali ni
Mr. Hubby xsempat
masuk labour room
kebetulan
Kakak bambam pun ikut
xmau tinggal
sebab excited nak tengok baby
aku suruh balik dulu
kesian kakak xtido langsung

Aku masud wad petang 17 Mei tu
sebab dah turun darah
(tu yang aku fikirkan)
tapi bila check di wad Kecemasan
Doc kata sebenarnya aku turun air
terus aku kena tahan wad

aku sakit nak bersalin
jam 9.30 malam
dan melahirkan puteri kecil ini
jam 9.47 malam
Alhamdulillah sangat dipermudahkan
bukaan masa tu hanya 6cm

Sampai kelam kabut
SN yang jaga aku tu
baru nak buat persediaan
baby aku nak keluar sangat-sangat dah

Bersyukur sangat dikurniakan
seorang puteri comel
seberat 2.71 kg
Ya, kecil saja orangnya
sekarang dah 3 bulan 1 minggu
berat pun dah menginjak 
ke 3.6 kg
membesar dengan jayanya
Alhamdulillah....

Abah sampai ja
terus p tengok
si kecil ni
x sabar agaknya
kali ni pulak x tengok 
kelahiran depan mata 
Lepas tu
Abah perdengarkan
Iqamat di telinga puteri

Kalau korang nak tau
Kakak ikut abah 
walaupun dah tengah malam
sanggup dia xtido
tapi sayangnya
tahun ni
kanak-kanak xdibenarkan masuk
tinggallah kakak dalam kereta
dengan pak uda
nasib baik dia faham

Selesai semua
Abah pun balik rumah
tunggu hari esok
untuk balik ke rumah pulak
Tengah hari tu 
kami dah boleh pulang.

Kelahiran seorang puteri
bernama 
SITI NUR SYARFA ZULAIKHA BINTI MOHAMMAD SYAROZI
yang bermaksud cahaya kecantikan yang mulia.
Nama ni hasil carian Pak Busu
sebab sama tarikh lahir dengan Pak Busu.
Terima kasih Pak Busu.




MALAYSIA.....DI SINI LAHIRNYA SEBUAH CINTA!


Salam pagi Isnin,

Tema Hari Kemerdekaan ke-57 negara kita.  Tahun ni tahun kedukaan bagi negara kita, segala yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.  Moga kita kembali bersatu semula tanpa mengira ideologi politik, bangsa dan agama.  Tujuan kita hanya satu untuk memajukan dan memakmurkan bumi Malaysia yang bertuah ini.  Ya Allah,  lindungilah bumi Malaysia daripada sebarang kezaliman dan sejahteralah kami yang mendukung negara yang berdaulat ini.  









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...