NuffnangX

Search This Blog

Daisypath - Anniversary

~ Hey, It's Me! ~

My photo
Petaling Jaya/Gurun, Selangor/Kedah, Malaysia
seorang isteri kepada jejaka kacak (amboi, puji hubby sendiri la plak!), Mama kepada 3 orang anak, macam kembar dah depa bertiga....hihihi....love them so much!

~ My Lovely Friends ~

Wednesday, April 7, 2010

CINTA

Kita semua sering mengatakan pasal CINTA. Apa tu cinta sebenarnya? nape ramai org yg menderita kerana cinta ni? Macam2 kita dengar pasal cinta kn. Bagi ak cinta ni perasaan kasih sayang yg memang wujud dalam hati setiap insan. Yang paling utama cinta kita kpd Allah yg mencipta kita kat dunia. Cinta kita kpd family, kekasih, sahabat dan sesiapa sahaja yg mencintai kita. Besar mkna cinta ni. Tapi sume org hanya mmeperkatakan pasal cinta sesama manusia. senang cite la cinta kpd couple, kekasih, honey & apalah2 panggilan kat org tsayang tu kn.

Ada yg menangis sbb cinta...ada gak yg ketawa sbb cinta..menangis tu sbb putus cinta la kn...kita sume penah dengar n penah mengalami sendiri pasal cinta ni kn. Happy sgt bila kgkwn kita bahagia di samping org yg disayang. Tapi bila kgkwn kita sedih sbb cinta kita pn akan rasa sedih. Yela, bertahun2 menyulam kasih akhirnya terlerai jua kn. Nape jadi mcm tu? Sume org mempunyai perasaan kasih sayang & cinta ni dlm diri msg2. Dalam masa kita bersama tu akan dtg pelbagai dugaan. Dugaan yg plg xdisukai bila munculnya org KETIGA dlm hubungan tu. Cmne org ketiga ni leh muncul? Bila kita berkawan tu kkdg ada yg salah faham dengan layanan kita tu. Padahal kita anggap sebagai kawan kn. Tapi tiba2 lak mereka ini anggap sebaliknya. Apa nk wat klu jd mcm ni? Kita kena berterus terang dlm hal begini. biarla kita jujur dgn hati kita. Jgn sampai kita melukakan hati kita sbb org len. Bila suma dah 'clear' persahabatan tu terjadi dgn ikhlas. Xdela nk pening2 kn. Penah dengar ungkapan ni "Sahabat boleh menjadi Kekasih, tapi Kekasih xsemestinya boleh mjadi Sahabat". Sesetengah org mmg boleh lakukan. Dah bpisah pn still leh bkawan seperti biasa. Bape ramai yg leh lakukan. Tambah lak melihat insan yg di syg tu bahagia bsama org len depan mata sendiri. Kuat sungguh org yg leh bertahan tu.

Tapi ada gak situasi yg mana dah couple tp tiba2 jmpa org len dia sndri lak tertarik hati dgn org len. Bahaya tu. Dah jadi cinta 3 segi plak kn. ada tu yg bersegi2 lak. Parah ni. Serba salah plak nk berterus terang dgn couple skrg. Yang baru ni lak xtau btul2 ke cinta atau hanya jadikn dia sebagai tempat mengadu masalah. complicated tol masalah cinta ni kan. Penah ke korg mengalami situasi ni? Dah jadi mcm tarik tali lak. Org kat sana xnk lepas, org kat sni xnk tinggalkan. Macam lagu Ukays lak "Di sana Menanti, Di sini Menunggu..." Kalau org lelaki myb la leh kawin 4. kawinla dua2 kn. itu pn klu dpt persetujuan. hehehe.... Habis klu jadi kat pmpuan. Cmne seh...

Sume yg terjadi kat hidup kita ni sudah ditentukan. kkdg Allah sengaja menguji hambanya supaya kita ni sentiasa mengingati Dia... Kita ni selalunya time susah bersungguh berdoa klu nk sesuatu tu. Tapi bila dah diberi kesenangan Allah pn kita lupa. Allah sentiasa menguji kita kerana menyayangi hamba-hambaNya. Kita sebagai hamba ni harusla bersyukur & redha dengan apa yg berlaku. Allah dah tetapkan jodoh kita. Allah jadikan perempuan dari tulang rusuk kiri seorang lelaki. Kita tinggal cari je jodoh kita tu. Dalam proses pencarian tu macam2 leh jadi. Kegagalan dlm bcinta, kehilangan org yg kita syg. Allah temukan kita dgn org yg bukan jodoh kita supaya kita dpt ambil pengalaman & pengajaran semasa kita bersama org tu. Pengalaman sentiasa  mendewasakan kita. Apabila dah bjumpa soulmate kita akn bahagia. Soulmate tu la pemilik rusuk kiri @ kekuatan rusuk kiri. Teruskan  pencarian jgn cepat putus asa! Chayok3x!!!!!


Kepada yg dah bjumpa tu tahniah & selamat berbahagia hingga ke akhir hayat. yg belum tu ak sentiasa mendoakan korg bjumpa soulmate korg. hehehe... Dan kepada yg bakal2 tu jgn lupa invite dtg walimah korg ek..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...