NuffnangX

Search This Blog

Daisypath - Anniversary

~ Hey, It's Me! ~

My photo
Petaling Jaya/Gurun, Selangor/Kedah, Malaysia
seorang isteri kepada jejaka kacak (amboi, puji hubby sendiri la plak!), Mama kepada 3 orang anak, macam kembar dah depa bertiga....hihihi....love them so much!

~ My Lovely Friends ~

Wednesday, April 13, 2011

MLM OH MLM...

Lepas terbaca entri MIZZ SUE terpanggil pulak nak cerita pengalaman tentang MLM ni. Sebenarnya pengalaman rakan kursus aku, Kak Azie.

Aku dengan Kak Azie ditemukan semasa menghadiri satu kursus di utara nun sana. Kejadian ni pun dah lama terjadi. Kami berdua dapat group yang sama. Lepas kursus masih berhubung lagi melalui facebook. Biasalah bertanya khabar & program terkini masing-masing.

Satu hari tu aku dok bersembang guna chat FB dengan Kak Azie. Aku ceritalah ada seorang fasi kami ni selalu la call kami bertanya khabar. Kak Azie pun beritahu fasi ni pun selalu call & mesej dengan dia. Pada permulaannya memang bertanya khabar je, tapi lama kelamaan buat promosi mengenai satu skim yang dia masuk. Fasi ni selalulah cerita dia berulang-alik dari Penang ke KL. Dalam facebook ni selalulah dia letak gambar dengan kereta-kereta mewah. Konon-konon skim dia ni membolehkan dia dapat untung yang banyak dan dapat memiliki kereta-kereta idaman yang serba mewah tu.

Fasi ni selalulah ajak aku g majlis perjumpan dorang ni. Tempat perjumpaan tu memang dekat dengan kawasan rumah aku. Masa tu rasa menyesal beritahu dia aku duduk berhampiran ja. Tapi aku ni malas nak layan. Macam-macam alasan aku beri. Pernah sekali aku cakap aku pun kena hadir msyuarat time dia ajak aku tu.  Siap cakap dia akan tunggu aku walau lewat macam mana pun.  Padahal aku dok rileks ja kat rumah...hehehe... Sekali dia call, aku cakap ja la mesyuarat aku tu belum habis. Memang x dapat nak join la.

Aku terlepas kali ni tapi Kak Azie yang terperangkap. Rupa-rupanya Kak Azie x dapat menahan godaan fasi ni. Ye la kesian gak asyik mengajak kata nak jumpa. Kak Azie pergi sorang la plak. Tempat yang dia pergi tu sunyi sangat. Perjumpaan tu dibuat kat sebuah rumah kedai. Sampai tu dah rasa lain macam sangat. Nak patah balik dah sampai kan. Kak Azie redah la gak.

Masuk je tempat tu dah ramai orang yang datang. Siap ada makanan semua la. Mula-mula tu berbual-bual biasa je la. Kak Azie kata yang paling pelik kat sana siap ada muzik & dorang semua menari bercampur lelaki perempuan. X kiralah suami orang ke atau isteri orang semua menari macam x de apa-apa pun. Macam dah biasa ja.

Kak Azie dah rasa x sedap hati. Dia pun minta diri nak balik. Sekali Kak Azie kena tahan. Semua pakat dok keliling dia. Masa tu dia berserah ja la kalu nak terjadi apa-apa kat dia. Memang takut sangat. Masa ni lah dorang ni cakap Kak Azie ni xnak mengubah diri. Peluang kat depan mata pun boleh tolak. Kak Azie sedikit pun x mengalah. Dia balas balik pe dorang kata tu. Alhamdulillah Kak Azie dapat gak balik dengan selamat. Dorang memang terkena balik dengan kata-kata Kak Azie.

Cara dorang ni cakap macam skim ni la TUHAN dorang. Skim ni lah yang bagi dorang makan & rezeki. X salah kita nak tambah pendapatan hidup kita. Tapi gunalah saluran & cara yang betul. Sapa yang x musykil dengan skim ni. Ko x payah jual apa-apa pun. Hanya kuar modal yang bukan sikit. Makan beribu-ribu gak. Puluh ribu gak aku rasa. Senangnya hidup dorang kan. Kutip beribu-ribu duit orang & tipu sesuka hati dorang ja. Kita juga yang rugi. Bergolok gadai hanya nak rasa kemewahan yang sementara cuma.

3 comments:

Amy Syaquena said...

pernah terkena sekali serik sampai sekarang..

bojie_boboy86 said...

tu la pasal...kalau terdengar je modus operandi macam MLM ni mmg lari dulu la...dorg ni lembut lidah dari gigi...boleh tergoda la...

faiz said...

mcm2 carakan org mlm ni kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...